Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prohlížíme fotky

6. 10. 2007

Cenově dostupné digitální fotoaparáty způsobily fotoboom – všichni fotíme jako o závod, poté fotky rozesíláme e-maily a v počítačích skladujeme po tisících. S digitálními fotografiemi lze ale pracovat více – vylepšovat jejich vzhled, vystavovat v internetových fotoalbech nebo internetových fotogaleriích, upravené fotografie použít pro výrobu domácích kalendářů, pohlednic či novoročních přání.

Prohlížíme

 

Prohlížení digitálních fotografií umožňuje každý operační systém – například v základní výbavě Windows je Prohlížeč obrázků a faxů, který umožňuje jen prohlížení fotek, a nikoli jejich editaci (úpravu).

 

Je proto vhodné si do počítače nainstalovat prohlížeče, které umožňují i editaci snímků (úpravu velikosti snímků, zesvětlení, výřez, zostření, otočení aj.).

 

Prohlížečů, které si můžete z internetu nainstalovat zcela zdarma (freeware) nebo na časově omezenou dobu (shareware), je na internetu celá řada a najdete je na Stahuj.cz http://www.stahuj.cz/grafika_a_design/prohlizece_obrazku/.

 

Tyto programy jsou velmi podobně řešené – funkce mají stejné názvy a fungují v podstatě stejně, takže pokud se naučíte pracovat v jednom, hravě zvládnete i jiné.

 

Mezi nejstahovanější patří programy zdarma IrfanView a XnView, určené k jednoduché obsluze amatérského uživatele. (Profesionálové používají Adobe Photoshop, který nabízí neomezené možnosti úprav, vyžaduje ale odbornou znalost a zakoupení licence).

 

IrfanView

Jednoduchý a celosvětově rozšířený prohlížeč, dostupný zdarma a v české verzi. Velmi rychlý a univerzální – zobrazuje okamžitě téměř každý formát, jeho obsluha je velmi jednoduchá. Do některých formátů dokáže také ukládat, může tedy posloužit jako převaděč mezi formáty. Snadno použitelný i pro úpravu fotografií - otáčení, převracení, převod do odstínů šedi, změna velikosti, úprava světlosti a kontrastu, změna barevné hloubky, použití filtrů a efektů aj.

Licence: Freeware

Ke stažení na: http://www.stahuj.cz/grafika_a_design/prohlizece_obrazku/irfanview/

 

XnView

Program určený hlavně pro prohlížení obrázků zvládá i mnoho funkcí. Poradí si s více než 400 grafickými formáty a dokáže uložit obrázek či fotografii v 50 z nich. Patří mezi špičku zdarma dostupných prohlížečů obrázků. Podporuje češtinu.

Licence: Freeware

Ke stažení na: http://www.stahuj.cz/grafika_a_design/prohlizece_obrazku/xnview/

 

PhotoFiltre

Kompletní editovací program pro fotografie, můžete v něm vytvářet náhledy na fotky pomocí filtrů, vkládat texty, rozmazávat, ostřit, importovat, slepovat fotky dohromady atd. Podporuje většinu obrazových formátů. Výhodu je i český návod a fakt, že je k dispozici zdarma pro soukromé použití a výukové účely, pro komerční využití je nutná placená registrace po internetu.

Licence: Freeware

Ke stažení na http://www.stahuj.cz/grafika_a_design/spravafotografii/photofiltre/